START! OPENINGSWEEK
22.09 > 30.09.2023

Ontdek de 3 hoogtepunten

START! Is de feestelijke openingweek van het New Horizons | Dieric Bouts Festival, een blikverruimend cultureel stadsfestival dat loopt tot 14 januari 2024. De verkennende en nieuwsgierige geest van Bouts is nooit veraf! Wat het festival zo bijzonder maakt? Dieric Bouts was een vernieuwer die gretig nieuwe horizonten verkende en zo voor velen een inspiratiebron was – in zijn tijd, maar evengoed vandaag de dag, in 2023.

Samen met cultuurhuis 30CC en vele andere partners starten we het festival door de Leuvense straten in te palmen. Met Dieric Bouts als inspirator plaatsen we de openbare ruimte in een ander perspectief. Beleef de topacrobatie van Compagnie XY, blikverruimende 3D-straatkunst met augmented reality van Leon Keer, ontmoeting en feest. ​ ​ ​

Bert Cornillie, schepen van cultuur stad Leuven en covoorzitter KU[N]ST Leuven: ​ “Dieric Bouts was een vernieuwer in zijn tijd en verkende als kunstenaar nieuwe perspectieven. We starten New Horizons | Dieric Bouts Festival dan ook op gepaste wijze met een indrukwekkend feestelijk programma met Bouts zelf als inspiratiebron, maar ook met nieuwe invalshoeken om te ontdekken. Internationale toppers gaan hand in hand gaan met Leuvense verenigingen en creatievelingen.”

Veerle Van Schoelant, artistiek coördinator van 30CC vult aan: “Hoogtepunten zijn de adembenemende voorstelling van Compagnie XY in het stadspark op 27 september en de 3-D straatkunst met augmented reality van Leon Keer in de Dirk Boutslaan. Wij sluiten de openingsweek af met een groot feest aan de Velodroom op 30 september. Ruim 30 Leuvense verenigingen lieten zich door Bouts inspireren en cureren deze dag vol nieuwe perspectieven én een hoopvolle blik op de toekomst. Iedereen is welkom!

PROGRAMMA HOOGTEPUNTEN START!

Belgische première ‘Les Voyages’ van de wereldberoemde Compagnie XY ​
22 > 27.09 | In verschillende wijken en buurten | Gratis

Hun apotheose ‘le grand rendez-vous’ ​
27.09 om 19u | Stadspark, Leuven

Tijdens de openingsweek brengen we de voorstelling ​ ‘Les Voyages’ van het wereldberoemde Compagnie XY naar Leuven. Een Belgische première!

Zes dagen lang duiken 20 acrobaten op in verschillende wijken in en rond de stad. Soms groots en spectaculair, soms heel intiem. Zij maken de dagelijkse routes van Leuvenaars – naar huis, school, werk of winkel – ineens tot een spannende reis. Om iedere hoek kan een verrassing wachten. Toevallige omstanders worden soms letterlijk op handen gedragen en onderdeel van de circusperformance. Zelden komen artistiek hoogstaand circus en sociaal-maatschappelijke impact zo dicht bij elkaar. ​

Elke acrobatische interventie biedt een vernieuwend perspectief op Leuven: de gebouwen, wijken en landschappen. De interventies van deze artiesten gebeuren onaangekondigd, maar hun ‘Voyage’ eindigt met de spectaculaire apotheose ‘Le Grand Rendez-Vous’ in het stadspark op woensdag 27 september om 19.00 uur. Dit evenement belooft niet alleen verbazingwekkende acrobatie, maar ook een frisse kijk op de stad en haar omgeving. Met deze adembenemende voorstelling in het hart van de stad wordt het New Horizons |Dieric Bouts Festival officieel geopend.

Wereldtop 3-D straatartiest Leon Keer strijkt neer in Leuven voor een muurschildering met augmented reality, geïnspireerd op Dieric Bouts 
Vanaf 30.09 - onthulling 30.09 om 14u 30CC/Minnepoort, Dirk Boutslaan 62


Een tweede hoogtepunt van de openingsweek is de komst van Leon Keer, een bekende 3-D straatartiest en wereldtop op vlak van anamorfe kunst. ​

Wat als Dieric Bouts nu zou leven, in deze tijd? Dan zou hij – net zoals Leon Keer – het perspectieftekenen op een indrukwekkende manier beheersen en zo nieuwe 3D-werelden creëren. Het werk van Keer nodigt toeschouwers uit om met hun smartphone de interactie aan te gaan: via zijn app verbindt hij zijn werk met augmented reality.

Leon Keer maakt speciaal voor het stadsfestival een monumentale muurschildering geïnspireerd op het werk van Dieric Bouts. Het bijzondere aan dit kunstwerk is dat het aan de hand van een app met augmented reality ​ ‘beweegt’. Vanaf 30 september is deze unieke kunstbeleving permanent te bezichtigen op de 30CC/Minnepoort in de Dieric Boutslaan. ​

Leon Keer is toonaangevend kunstenaar in de anamorfose kunst. Zijn legacy strekt zich uit over ​ Europa, de Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië, Rusland, Australië, Nieuw Zeeland, Mexico en diverse Aziatische landen. ​

Leon Keer is in Leuven aanwezig van 21 tot 30 september en is beschikbaar voor interviews.


Bouts in Perspectief’: feest en toekomstbeelden 
30.09 van 14u tot 22u | Nabij de Velodroom Brusselsestraat 63/69 in Leuven

Ruim 30 Leuvense verenigingen hebben zich laten inspireren door Bouts en verzorgen een veelzijdig programma: van Leivese liedjes tot Chinese dans, van ballades tot volksdans, van slam poetry tot circuskunsten … Er is animatie voor jong en oud van de verhalenwagen, grime tot de Bouts photo booth. Ontdek het volledige programma via deze link. ​

Keynotes 'Een nieuw perspectief op'
30.09 om 15u | 30CC/Wagehuys, Rijschoolstraat 4/0004

Een aantal boeiende keynote sprekers, experten uit verschillende domeinen presenteren bovendien een nieuw perspectief vanuit hun werkterrein én een hoopvolle blik op de toekomst. Laat je inspireren en verruim je blik! Via deze ​ link vind je het gedetailleerde programma in 30CC (zaal Wagehuys).

Programma:

  • 15.00 - 15.15 uur Dieric Bouts - Peter Carpreau: Waarom kijken we vandaag nog naar Bouts?
  • 15.20 - 15.35 uur Identiteit - Sarah Neutkens: Hoe kun je vorm geven aan je identiteit als je je in het ‘tussenin’ bevindt?
  • 15.40 - 15.55 uur Fake News - Ruben Mersch: Is ons denken wel geschikt om de waarheid te vinden?
  • 16.00 - 16.15 uur Diversiteit in het bedrijfsleven - Youssef Kobo: Hoe dichten we de kloof tussen jong, divers talent en het bedrijfsleven?
  • 16.20 - 16.35 uur Leuvense culturele verenigingen - Alexandra Meijer en Mario Vanhaeren: Wat zijn de dromen en uitdagingen van de Leuvense cultuursector?
  • 16.40 - 16.55 uur Stilte - Virginie Platteau: Waarom kunnen we zo moeilijk zwijgen over stilte?
  • 17.00 - 17.15 uur Kunst als protest - Fleur Pierets
  • 17.20 - 17.35 uur Marimba music - Adilia Yip (in het Engels): Wat leert de West-Afrikaanse balafon-traditie ons over de 20ste-eeuwse marimba?
  • 17.40 - 17.55 uur Zwarte componisten uit de klassieke muziek - Orville Breeveld: Hoe kunnen we de klassieke muziek meer inclusief maken?18.00 - 18.15 uur Toekomstverhalen - Jorn Craeghs en Lien De Ruyck (Regenerative Futures): Hoe kunnen verhalen en beelden de toekomst meer tastbaar en persoonlijk maken?

PERSBEELDEN

 


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KU[N]ST Leuven

KU[N]ST Leuven is het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven. De organisatie heeft als kerntaak om grootschalige culturele projecten rond een specifiek thema op te zetten in samenwerking met partners uit de cultuur- en erfgoedsector en het wetenschappelijke en toeristische veld.

Neem contact op met

Naamsestraat 96, 3000 Leuven

+32 479 55 14 21

[email protected]

www.kunstleuven.be