Vlaamse steun voor internationaal topevenement rond Dieric Bouts in Leuven (2023)

In het najaar van 2023 vindt in Leuven een groot cultureel stadsfestival plaats met als protagonist Dieric Bouts. Het stadsfestival gaat op zoek naar de sporen die Dieric Bouts als vernieuwende kunstschilder uit de 15de eeuw naliet en hoe inspirerend hij was in zijn tijd en nog steeds in 2023. Hoogtepunt van het festival is een internationale bruikleententoonstelling in M Leuven die bijna dertig originele werken van de schilder naar Leuven brengt. Het grootst aantal Bouts-werken die ooit onder één dak werden tentoongesteld. Voor de realisatie van dit ambitieus en vernieuwend project dat Bouts en Leuven op de internationale kaart moet zetten, maakt Vlaanderen een bedrag van 2 miljoen euro vrij.


Het stadsfestival is een initiatief van KU[N]ST Leuven, samenwerkingsverband van stad Leuven en KU Leuven, in samenwerking met M Leuven.

 

Een nieuwe blik op een vergeten grootheid

Dieric Bouts is bij het brede publiek minder bekend. Dat hij een enorme impact en kunsthistorische betekenis heeft, erkennen internationale experts. Zijn werken zie je dan ook in topmusea in binnen- en buitenland. In de Leuvense Sint-Pieterskerk zijn nog twee kunstwerken van zijn hand te zien, op de plaats waarvoor Bouts ze schilderde: het ‘Laatste Avondmaal’, zijn magnum opus, en de ‘Marteling van de Heilige Erasmus’. Het festival en de tentoonstelling zet een terechte spotlight op Bouts om hem de erkenning geven die hij verdient.


Het project wil andere horizonten op Bouts verkennen en hem kaderen binnen de context van de prille renaissance en het opkomend humanisme in de 15de eeuw. Tegelijkertijd ontdekken we hoe de innovaties van Bouts ook vandaag nog van belang zijn door parallellen te zoeken met onze hedendaagse beeldcultuur en maatschappij.


Vlaams Minister-President en Minister van Cultuur Jan Jambon: “De Vlaamse Gemeenschap is trotse partner van dit ambitieuze en vernieuwende project dat Bouts als Vlaamse Meester internationaal op de kaart zet en hem een nieuwe plaats geeft in de kunstgeschiedenis.” Zuhal Demir, Vlaams Minister van Toerisme vult aan: “Al sinds de Middeleeuwen dwingen de Vlaamse Meesters internationaal bewondering af met hun vakmanschap, creativiteit en technische innovaties. Bouts past perfect in het rijtje van Vlaamse Meesters die de Europese kunstgeschiedenis mee vorm hebben gegeven en tot op vandaag blijven inspireren.” Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs: “Leuven mag heel fier zijn op Bouts. We spelen de Vlaamse Meesters de laatste jaren veel sterker uit als unieke troeven. Zo kunnen we een breed en internationaal publiek verleiden tot een bezoekje. Ook Vlamingen zelf kunnen een boeiend stukje van ons verleden herontdekken.”


Burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani: “Leuven heeft op internationaal niveau altijd al een leidende rol gehad op vlak van kennis en wetenschap. Bouts past volledig binnen dit verhaal, als pionier, vernieuwer en verkenner van nieuwe horizonten. Door hem vanuit onze 21ste-eeuwse bril te bekijken tonen we dat Bouts relevanter is dan ooit en ons nog steeds inspireert.”


Denise Vandevoort, schepen van cultuur, voorzitter van M Leuven en co-voorzitter van KU[N]ST Leuven licht het opzet van het stadsfestival toe: “Gedurende drie maanden gaan we deze bijzondere Leuvenaar vanuit alle mogelijke culturele, artistieke, historische en actuele oogpunten belichten. Trekker is de tentoonstelling in M Leuven. Nooit eerder kwamen zoveel originele werken van de Vlaamse meester bijeen in zijn thuisstad. Een bijzondere prestatie en het resultaat van jarenlange onderhandeling door het team van M Leuven. De transhistorische aanpak van de tentoonstelling zal jong en oud verrassen.


De tentoonstelling in M Leuven maakt deel uit van een breder festivalprogramma dat het resultaat is van een stimulerende samenwerking met partners uit het Leuvense culturele, wetenschappelijke en toeristische veld. Bart Raymaekers, Rectoraal Adviseur Kunst, Cultuur en Erfgoed van de KU Leuven: “De mindset die onze universiteit typeert, past volledig bij de figuur van Dieric Bouts: het onderzoekende, het vernieuwende, de open en nieuwsgierige blik. Wie openstaat voor het verkennen en ontdekken zal vanaf oktober 2023 drie maanden lang verrast worden”. ​


De tentoonstelling in M Leuven loopt van 20 oktober 2023 tot en met 14 januari 2024. Curator: dr. Peter Carpreau.


Het stadsfestival werd door de Vlaamse Regering gekwalificeerd als topevenement. De ondersteuning wordt vrijgemaakt binnen de middelen van EventFlanders, het samenwerkingsverband tussen Toerisme Vlaanderen, Departement Cultuur, Jeugd en Media, Sport Vlaanderen en het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken.

Bert Cornillie

Schepen van cultuur, toerisme, evenementen, deeltijds kunstonderwijs en senioren & covoorzitter

Lien De Keukelaere

Coördinator, KU[N]ST Leuven

Katrien Denef

Communicatieverantwoordelijke, KU[N]ST Leuven

 

Het stadsfestival in een notendop.

DOCX - 33 Kb

 

Meer details over de grote tentoonstelling in M Leuven in dit persdossier.

PDF - 7.3 Mb

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over KU[N]ST Leuven

KU[N]ST Leuven is het samenwerkingsverband van de stad Leuven en de KU Leuven. De organisatie heeft als kerntaak om grootschalige culturele projecten rond een specifiek thema op te zetten in samenwerking met partners uit de cultuur- en erfgoedsector en het wetenschappelijke en toeristische veld.

Neem contact op met

Naamsestraat 96, 3000 Leuven

+32 479 55 14 21

[email protected]

www.kunstleuven.be